Tiedeyhteisössä heräsi huoli: sokeri tuhoaa aivomme

KUVA: COLOURBOX

Sokeri lihottaa, mutta se saattaa myös aiheuttaa valtavasti yleistyvää Alzheimerin tautia.

Tutkijat ovat tienneet brittiläisenThe New Scientistin mukaan jo jonkin aikaa, että insuliini säätelee verensokeria. Se tavallaan antaa vihjeitä lihaksille, maksalle ja rasvasoluille käyttää sokeria joko energiana tai varastoida sitä rasvana.

Ongelmat lehden mukaan alkavat, kun lihastemme, rasvamme ja maksan solut lakkaavat vastaamasta insuliinin oikeasta määrästä. Ne siis lopettavat glukoosin varastoimisen. Asia tunnetaan nimellä insuliiniresistenssi. Siinä haima tuottaa liikaa insuliinia, jopa kertyy vereen. Seurauksena on krooninen kakkostyypin diabetes, jonka oireita ovat muun muassa tiheä virtsaamisen tarve, munuais- ja ihoinfektiot, väsymys, hirvittävä nälkä ja erektiohäiriöt.

New Scientistin mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa kakkostyypin diabetes on kolminkertaistunut vuodesta 1980.

Lehden mukaan on hälyttävää, että insuliini säätelee myös asetyylikoliinin tapaisia välittäjäaineita, jotka ovat ratkaisevan tärkeitä muistissa ja oppimisessa.

Insuliinin arvellaan myös olevan merkittävässä osassa verisuonten kasvussa. Niiden kautta aivot saavat elintärkeää happea ja glokoosia.

Kaiken tämän seurauksena aivojen korkeampi henkinen toiminta voi heikentyä.

Insuliiniresistenssissä insuliinipiikit tavallaan hukuttavat aivot, jotka eivät voi olla jatkuvasti hälytystilassa. Aivot eräällä tavalla kytkevät pois reagoinnin insuliiniin ja samalla heikentävät kykyä ajatella ja tallentaa muistoja. Kaikki tämä johtaa pysyviin hermostovaurioihin ja lopulta Alzheimerin tautiin.

Tutkijat ovat onnistuneet todentamaan mekanismin useissa kokeissa sekä hiirillä että kaniineilla laboratoriossa. Vaikutus näkyy jo kuudessa viikossa

Kauppalehti