Sokerin kulutus

Sokeri tekee sinut sairaaksi-nyt on aika lopettaa sen liika käyttö.

(mediassa Ruotsissa)

Perhe jossa on kaksi lasta kuluttaa 317kg karamelleja, limsaa, mehuja ja leivonnaisia vuodessa.

60kg suklaata ja karkkeja, 173 litraa limsaa, 39 litraa jäätelöä, 17kg leivonnaisia, 19kg pehmeitä kahvileipiä, 8kg kaakkuja, noin 40litraa mehuja ja stilldrinkejä ja noin 4kg suklaajauhetta ja suklaakastikkeita.

Jos haluamme elää terveinä ja ratkaista hoidossa vallitsevan kriisin niin sokerin kulutuksen täytyy vähentyä voimakkaasti. Näin kirjoittavat Ann Fernholm, Kostfondin perustaja ja tieteiskirjoittaja sekä Kerstin Brismar, Kostfondin tieteellisen neuvoston jäsen ja diabetestutkimuksen professori.

2016 saavutettiin historiallinen raja. Silloin oli yli puolet Ruotsin aikuisväestöstä ylipainoisia tai liikalihavia. Noin 4% – noin 450 000 henkilöä- sairastaa D2:sta ja suunilleen saman verran on vaaravyöhykkeessä sairastua. Tämä aiheuttaa pitkiä hoitojonoja ja kriisin sairaanhoidossa.

Seurauksena liikalihavuudesta ja D2:sesta on syöpää, sydäninfarkteja, stroke ja dementia, samoin psyykkisiä sairauksia, vaikeuksia saada lapsia, artros ja fibromyalgia.

Ravintosuositukset D2:sille lepäävät erittäin heikolla tieteellisellä pohjalla.

Ja miten toimii ihmisten itseraportointi?

Elintarvikelaitoksen tutkimukset (itseraportointi):

4,4kg karkkia ja suklaata/henkilö/vuosi.

Tuotantonnosta laskettu:

15kg karkkia ja suklaata/henkilö/vuosi.

Jäätelön kulutus litraa/henkilö/vuosi:

Elintarvikelaitoksen tutkimukset (itseraportointi) 5,8

Tuotantonnosta laskettu 9,7

Makeutetut virvoitusjuomat litraa/henkilö/vuosi:

Elintarvikelaitoksen tutkimukset (itseraportointi) 36

Tuotantonnosta laskettu 50-60

Joten tutkimuksia jotka perustuvat itse raportointiin ja joita esim. roskalehdistö julkaisee suurin otsikoin on syytä katsoa semmoisina kuin ne on verrattuna korkealuokkaisiin, puolueettomiin tutkimuksiin.

Kauppojen tulisi siirtää karamellit pois kassojen läheisyydestä houkuttelemasta. Nälkäisten asiakkaiden makeanhimo tuottaa kaupoille voittoa mutta makeiset ovat toiseksi suurin syöpäriski tupakoinnin jälkeen.

Elintarviketuottajien tulisi lopettaa sokerin mättäminen kaikkeen, maidosta pulveri keittoihin, ja lopettaa lapsiin kohdistettu mainonta kun esim. jotkut aamiaismurot sisältävät enemmän sokeria kuin kaakut.

Poliitikot voisivat miettiä onko mitään järkeä siinä että porkkanat ovat 4 kertaa kalliimpia kaloria kohden kuin karamellit. Tuore pinaatti on 20 kertaa kalliimpaa.

Itse kenenkin on syytä ottaa vastuu terveydestä. Makeiset ovat ehkä hyväksi joskus mutta jokapäiväinen käyttö tekee meistä vakavasti sairaita.